Otomobiller en yaygın olarak kullanılan araçlardır. Bu nedenle lastikle ilgili en fazla kazanın otomobillerle yaşanmış olması da sürpriz bir durum değildir. Doğru lastik seçimi ve düzenli lastik bakımı bu kazaların büyük bir kısmının önlenmesine yardımcı olacak; sürücü ve yolcuların güvenliğini büyük oranda arttıracaktır. Sürüş güvenliğini tehlikeye atmamak için otomobil lastikleri , araç üreticisinin önerdiği ebatlarda tercih edilmelidir. Bunun yanı sıra; sürüş yapılacak bölgenin iklim koşulları da lastik seçimi üzerinde etkili olmalıdır. Hava sıcaklığının 7 derece ve altına indiği koşullarda kış lastikleri kullanılmalıdır.
Otomobil Lastikleri için Diş Derinliği Ne Kadar Olmalı?
Özellikle ıslak zeminde sürüş yaparken lastik diş derinliği büyük önem taşımaktadır. Otomobil lastikleri aşındıkça yol tutuş kabiliyetlerini kaybetmektedir. Lastik diş derinliği , 1 TL veya 50 kuruş ile kolaylıkla ölçülebilmektedir. Bozuk paranın dış tarafındaki halka hem 1 TL hem de 50 kuruş için yaklaşık 4 mm’dir. Lastik dişleri arasına yerleştirdiğiniz madeni paranın dış halkası görünmeye başladıysa; lastiğin 3 mm civarında diş derinliği kaldığını anlayabilirsiniz. Bu da lastiğin ıslak zeminlerde yol tutuşunun azalmaya başlayacağını ve suda kızaklama riskinin arttığını göstermektedir. Bu noktada; özellikle ıslak zeminlerde sürüş yapıyorsanız lastiklerin değiştirilmesi tavsiye edilmektedir. Otomobil lastikleri için minimum yasal diş derinliği 1,6 mm’dir. Ancak 4 mm’den daha düşük diş derinliğine sahip lastiklerle özellikle kış aylarında ve ıslak zeminlerde sürüş yapmak, sürüş güvenliği açısından tavsiye edilmemektedir.
Otomobil Lastikleri için Basınç Neden Önemli?
Otomobil lastikleri ile sürüş güvenliği sağlamak için basınç da en az diş derinliği kadar önemli bir faktördür. Lastik basıncı, yol tutuşu ve fren performansı gibi önemli sürüş faktörlerini doğrudan etkilemektedir. Doğru lastik basıncı , lastiğin aniden havasının sönmesi riskini de azaltmakta ve yakıt tasarrufunun artmasına yardımcı olmaktadır. Temel lastik bakımı uygulamalarından biri de düzenli olarak lastik basıncını kontrol etmektir.
Otomobil Lastikleri için Doğru Lastik Basıncı Nedir?
Otomobil lastikleri için doğru lastik basıncı değerleri, araç üreticisinin önerdiği değerlerdir. Aracınız için üreticinin önerdiği lastik basıncı ; benzin kapağı, sürücü kapısı veya torpido gözünün iç tarafında yer alan etiketlerde yazabilmektedir. Bunun yanı sıra; üretici, sürüş güvenliği için önemli olan lastik basıncı bilgisine araç kataloğunda her zaman yer vermektedir. Aracın normal yük ile kullanıldığı ve tamamen yüklendiği koşullar için iki farklı lastik basıncı önerilmektedir. Lastik basıncını kontrol ederken; lastiğin durumunu da kontrol etmek önemlidir. Lastikler üzerinde yumru, hasar veya lastiğe sıkışmış, yapışmış objeler görürseniz; lastiği kontrol ettirmeniz tavsiye edilmektedir. Lastik sırtına taş vb. nesneler sıkışmışsa; bunları kaldırmak lastik bakımı için önemlidir. Bu tür objeler, lastiğin zarar görmesine neden olabilmektedir.
Bir önceki yazımız olan Hafif Ticari Araç Lastikleri için Güvenlik Önerileri başlıklı makalemizde hafif ticari araç lastikleri ve lastik bakımı hakkında bilgiler verilmektedir.